САОПШТЕНЈЕ ЗА МЕДИЈЕ - ОДОБРЕН ДУГОРОЧНИ ПЛАН РАЗВОЈА ПРИЈЕНОСНЕ МРЕЖЕ ЗА ПЕРИОД 2014. – 2023. ГОДИНА Штампа

На сједници Државне регулаторне комисије за електричну енергију, одржаној 20. новембра 2014. године у Тузли, одобрен је Дугорочни план развоја пријеносне мреже за период 2014. – 2023. година.

Овај плански документ, који је припремио Електропријенос Босне и Херцеговине, а чију ревизију је извршио Независни оператор система у Босни и Херцеговини, дефинише потребна појачања постојећих и изградњу нових објеката пријеносне мреже како би се правовремено покренуле активности на пројектовању, изградњи и пуштању у погон инфраструктуре неопходне за континуирано снабдијевање и стабилан рад система. Вриједност укупних улагања предвиђених првим одобреним Дугорочним планом износи 787,84 милиона КМ.

Дугорочни план предвиђа изградњу 29 трафостаница 110/x kV, 50 далековода 110 kV, два далековода 220 kV, три далековода 400 kV и 37 далеководних поља 110 kV у постојећим трафостаницама. План укључује проширење и уградњу другог трансформатора у 34 трафостанице 110/x kV, уградњу једног мрежног трансформатора 400/220/110 kV, те реконструкцију и санацију 112 високонапонских и средњенапонских постројења. Предвиђена је реконструкција и санација 76 далековода 110 kV, 20 далековода 220 kV и једног далековода 400 kV, као и замјена 52 трансформатора 110/x kV, једног трансформатора 220/x kV и два трансформатора 400/x kV. На напонском нивоу 400 kV планирана је изградња шест међудржавних далековода.

Одобравањем Дугорочног плана омогућава се kVалитетнија припрема годишњег инвестицијског плана Електропријеноса БиХ, а истовремено се стичу увјети за потпуније испуњавање обавеза према Европској мрежи оператора пријеносног система за електричну енергију (ЕНТСО-Е) у погледу доприноса изради Европског плана развоја пријеносне мреже за десетогодишњи период.

Према важећим законским одредбама, Дугорочни план развоја пријеносне мреже израђује се сваке године и покрива наредних десет година.

---

Државна регулаторна комисија за електричну енергију (ДЕРК) је независна и непрофитна институција Босне и Херцеговине, која дјелује у складу са принципима објективности, транспарентности и равноправности, и има надлежности и одговорности над пријеносом електричне енергије, операцијама пријеносног система и међународном трговином електричном енергијом, као и над производњом, дистрибуцијом и снабдијевањем купаца електричне енергије у Брчко Дистрикту Босне и Херцеговине.

 
DERK © 2004-2024. Сва права придржана.