OBAVIJEST ZA JAVNOST Ispis

DERK DONIO ODLUKE O TARIFAMA ZA DISTRIBUCIJU I OPSKRBU U BRČKO DISTRIKTU BIH

Na sjednici Državne regulatorne komisije za električnu energiju, održanoj 16. veljače 2023. godine u Tuzli, donesene su odluke o tarifama za distribuciju i opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge u Brčko Distriktu BiH, koje će se primjenjivati od 1. ožujka 2023. godine. Javna rasprava u ovom tarifnom postupku održana je 30. siječnja 2023. godine u Brčkom.

Prosječna cijena električne energije za kupce koji se opskrbljuju u okviru univerzalne usluge povećana je 26,36%, te za kućanstva iznosi 19,75 feninga/kWh, a za ostalu potrošnju, odnosno komercijalne kupce priključene na napon 0,4 kV i čija godišnja potrošnja ne prelazi 35.000 kWh, iznosi 21,69 feninga/kWh.

Prosječna tarifa za distribuciju električne energije povećana je 5,03% i iznosi 5,85 feninga/kWh.

Ove promjene cijena uzrokovane su povećanjem nabavne cijene električne energije, koja je za 33,6% veća u odnosu na cijenu za 2022. godinu, što je posljedica energetske krize na globalnoj i regionalnoj razini. U cilju ublažavanja financijskih posljedica zbog povećanja nabavne cijene, izjednačeni su sezonski tarifni stavci.

Pri donošenju odluka, DERK je imao u vidu mjere Vlade Brčko Distrikta BiH kojim se ugroženim kupcima subvencionira dio troškova za utrošenu električnu energiju, čime je obuhvaćeno preko 30% kućanstava, te mogućnosti drugih vidova pomoći u skladu s praksom prisutnoj u zemljama regije i Europe tijekom aktualne energetske krize.

---

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) je neovisna i neprofitna institucija Bosne i Hercegovine, koja djeluje u skladu s načelima objektivnosti, transparentnosti i jednakopravnosti, i ima nadležnosti i odgovornosti nad prijenosom električne energije, operacijama prijenosnog sustava i međunarodnom trgovinom električnom energijom, kao i nad proizvodnjom, distribucijom i opskrbom kupaca električne energije u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine.

 
DERK © 2004-2024. Sva prava pridržana.