ОБАВИЈЕСТ ЗА ЈАВНОСТ У ПОСТУПКУ ИЗДАВАЊА ЛИЦЕНЦЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ДЈЕЛАТНОСТИ ПРИЈЕНОСА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ Штампа


Државној регулаторној комисији за електричну енергију (ДЕРК) поднијет је захтјев за издавање лиценце за обављање дјелатности пријеноса електричне енергије у Босни и Херцеговини.

Захтјев је поднио “Електропријенос Босне и Херцеговине”, акционарско друштво Бања Лука (у даљем тексту Компанија), основан у складу са Законом о оснивању Компаније за пријенос електричне енергије у Босни и Херцеговини ("Службени гласник БиХ", број: 35/04, 76/09 и 20/14). Дјелатности Компаније укључују пријенос електричне енергије и дјелатности везане за пријенос, у складу с чланом 7. овог закона.

Компанија је власник десетогодишње лиценце за обављање дјелатности пријеноса електричне енергије чије трајање истјече 31. јануара 2023. године.

Захтјев ће се рјешавати у складу са правилима и прописима ДЕРК-а у поступку без одржавања формалне расправе. Заинтересиране стране могу приговорити оваквој намјери ДЕРК-а.

Подноситељ захтјева за лиценцу је дужан доказати да испуњава све критерије и стандарде за издавање лиценце. Захтјев мора потврдити техничке, правне и финансијске могућности подноситеља да испуни све критерије, увјете и стандарде прописане Законом о пријеносу, регулатору и оператору система електричне енергије у Босни и Херцеговини и Правилником о лиценцама.

Ови критерији доприносе стварању увјета за неограничену и слободну трговину и континуирано снабдијевање електричном енергијом по дефинираном стандарду квалитета за добробит грађана Босне иХерцеговине, и креирању тржишта електричне енергије. ДЕРК је слободан у Увјете за кориштење лиценце укључити захтјеве који изражавају релевантно правно наслијеђе Еуропске уније и доприносе постизању циљева закона Босне и Херцеговине, те правила и прописа ДЕРК-а.

Особе заинтересиране за стјецање статуса умјешача могу поднијети писани захтјев ДЕРК-у до 28. септембра 2022. године. Статус умјешача ДЕРК може додијелити особи која докаже директан интерес за поступак издавања лиценце, који је другачији од опћег јавног интереса за издавање лиценце. Улога и одговорност умјешача у поступку издавања лиценце је дефинирана чланом 11. Правилника о лиценцама.

Јавност има прилику до истог датума остварити увид у поједина документа из захтјева у просторијама ДЕРК-а или упутити писане коментаре на захтјев за издавање лиценце на адресу ДЕРК-а (Тузла, Ђорђа Михајловића 4/II, факс 035 302077, е-маил: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ).

 
DERK © 2004-2024. Сва права придржана.